Erfbelasting voorkomen? Dit zijn 5 manieren waarop vermogenden slimmer nalaten

De komende jaren zal er een gigantische vermogensverschuiving plaatsvinden. Babyboomers laten naar verwachting honderden miljarden euro’s na aan de volgende generatie. Millennials worden daarmee, al dan niet onverwacht, de rijkste generatie ooit.

‘’Millennials erven komende decennia een stortvloed aan geld. De groep 65-plussers bezit gezamenlijk 955 miljard euro. Geld dat straks voor een groot deel terechtkomt bij de volgende generatie. Notariskantoren hebben er hun handen vol aan, blijkt uit een enquête onder 170 notarissen in opdracht van Nieuwsuur.’’ – aldus een recent Artikel van de NOS

Maar met die erfenissen komt ook de meest gehate belasting van Nederland om de hoek kijken: de erfbelasting. Een leven lang werk je, betaal je belasting over inkomen, winst en vermogen… en bij overlijden mag je familie daar opnieuw tot wel 20% over afrekenen. Dat voelt voor velen onterecht. 

Gelukkig is er goed nieuws. Er zijn legitieme en effectieve manieren om de impact van erfbelasting te beperken of zelfs helemaal te voorkomen. Bij OVM Partners begeleiden we steeds meer cliënten bij dit soort vraagstukken.

Hieronder delen we vijf veelgebruikte strategieën die we in onze Estate Planning-trajecten toepassen.

Schenk (tijdig) bij leven

Wachten tot overlijden is vaak fiscaal ongunstig. Door tijdig te schenken (bijvoorbeeld via jaarlijkse vrijstellingen of met een groter bedrag via de eenmalige verhoogde vrijstelling) voorkom je belasting over vermogen dat anders in de nalatenschap zou vallen. En je ziet er zelf ook nog iets van terug.

Maak gebruik van de familiebank

Bij een familiebank lenen ouders geld aan hun kinderen, bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning. De rente die het kind betaalt, blijft binnen de familie en kan deels worden teruggeschonken. Zo wordt vermogen fiscaal vriendelijk overgedragen én benut.

Benoem schenkingen en leningen in je testament

Een vaak vergeten punt: veel ouders hebben in het verleden al geschonken of geld uitgeleend. Als je deze niet goed vastlegt in het testament, kunnen ze alsnog als erfdeel meetellen. Wij zorgen dat dit fiscaal en juridisch goed verwerkt is.

Draag vastgoed slim over

Bij grotere vermogens kan een persoonlijke holding, STAK of familiefonds helpen om vermogen gespreid over te dragen. Zeker als je te maken hebt met bedrijfsmatig vermogen, kan de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) veel belasting besparen, mits goed voorbereid.

Zet een BV-structuur of fonds in

Bij grotere vermogens kan een persoonlijke holding, STAK of familiefonds helpen om vermogen gespreid over te dragen. Zeker als je te maken hebt met bedrijfsmatig vermogen, kan de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) veel belasting besparen, mits goed voorbereid.

De visie van OVM Partners op erfbelasting

Erfbelasting zal de komende jaren alleen maar meer aandacht krijgen. Niet alleen door de enorme bedragen die straks worden overgedragen, maar ook door politieke discussies over verhoging van tarieven. Tegelijkertijd hebben cliënten vaak het gevoel dat ze al genoeg belasting hebben betaald. Bij OVM Partners geloven we dat je vermogen moet kunnen overdragen op een manier die bij jou past. Transparant, eerlijk en met oog voor de mensen die belangrijk voor je zijn. In onze Estate Planning-trajecten combineren we juridische, fiscale en persoonlijke aspecten in een helder advies. Zo brengen we rust in een gevoelig, maar belangrijk onderwerp.

Wil je weten wat jij kunt doen om je nalatenschap goed te regelen en erfbelasting te beperken?

Neem contact op, we denken graag met je mee.

Hendrik Jan ovm

Hendrik Jan Hoeve

Partner

Veelgestelde vragen over de dienstverlening van OVM

In sommige situaties wel. Door tijdig te schenken, slim vastgoed over te dragen of gebruik te maken van structuren zoals een BV of familiebank, kun je de erfbelasting (grotendeels) vermijden. Dit vraagt wel om goede voorbereiding.
Hoe eerder, hoe beter. Veel regelingen werken alleen bij leven of vragen een langere looptijd. Vroeg starten betekent meer fiscale ruimte en rust voor later.
Schenken doe je bij leven, erven na overlijden. Schenkingen kun je beter plannen en doseren en ze zijn vaak fiscaal voordeliger. Bovendien kun je zelf nog zien waar je geld terechtkomt.
Bij een familiebank leen je als ouder geld aan je kind, bijvoorbeeld voor een huis. De rente blijft binnen de familie en je kunt jaarlijks (deels) belastingvrij terug schenken. Zo combineer je hulp met fiscaal voordeel.
Wij begeleiden het volledige traject van Estate Planning. Van inzicht in je huidige situatie tot aan het juridisch en fiscaal vastleggen van je wensen. Persoonlijk, onafhankelijk en met oog voor jouw doelen én je nabestaanden.
Foto van Hendrik Jan Hoeve

Hendrik Jan Hoeve

Partner

Deel dit bericht

Andere interessante berichten

Wat onze klanten zeggen