Login klantportaal

Belastingplan 2024: tarieven box 2 en box 3 fors verhoogd, wat betekent dit voor u?

Inmiddels komt er steeds meer duidelijkheid over het belastingplan 2024. Graag attenderen wij u op twee belangrijke wijzigingen, waaronder de impact op dividenduitkering van deze plannen. 

Tarieven box 2 en box 3 fors verhoogd

Zowel het tarief in box 2 (dividend) als in box 3 (vermogen in privé) wordt fors verhoogd. Momenteel bedraagt het belastingtarief in box 2 26,9%. Vanaf 2024 betaalt u een tarief van 24,5% over de eerste €67.000,- (bij fiscaal partnerschap €134.000,-) en 33% over het meerdere. Het box 3 tarief stijgt van 32% naar 36% per 1 januari 2024.

Het is belangrijk om met dit soort forse wijzigingen naar uw persoonlijke situatie te kijken. 

Is het verstandig om in 2023 nog dividend uit te keren?

Als gevolg van de wijzigingen in het belastingplan voor 2024 toch nog een dividenduitkering doen in 2023? Of kunt u het vermogen beter in de BV laten? Dit zijn belangrijke vragen die voor veel DGA’s, accountants, medici en advocaten op dit moment spelen. Wellicht ook bij u?

Onze conclusie is dat deze vraag niet per definitie met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden is en van verschillende factoren afhangt. Daarom bespreken wij dit niet op basis van algemene (reken)voorbeelden, maar doen wij dat aan de hand van uw persoonlijke Financial Life Planning

De ervaring leert dat u pas een goede beslissing kunt nemen op het moment dat uw integrale financiële plaatje in beeld is. Hierbij houden we uiteraard rekening met uw wensen en doelen voor de korte en lange(re) termijn. Daarbij kunt u desgewenst ook andere belangrijke zaken als excessief lenen in uw beslissing meenemen.

Persoonlijk financieel advies bij dividenduitkering nodig?

Heeft u behoefte aan meer inzicht in uw financiële situatie en de mogelijkheden rondom dividend uitkeren? Laten we dan met elkaar in gesprek gaan.

U kunt hiervoor contact opnemen met Denis van Meurs. 

denis@ovmpartners.nl

06-14178909

Picture of Denis van Meurs

Denis van Meurs

Partner

Deel dit bericht

Andere interessante berichten

kosten op rendement

Eén procentje meer of minder rendement? Wat maakt het nu eigenlijk uit?

De factoren risico, rendement en kosten helpen bij het maken van een afgewogen en verantwoorde keuze voor een vermogensbeheerder. Een vermogensbeheerder die kan aantonen dat ze een juiste balans hebben tussen risico, rendement en kosten, is een betere keuze dan een beheerder die zich meer richt op één van deze factoren ten koste van de andere.

Lees verder »
wijzigingen in belastingheffing box 3

De impact van de wijzigingen in belastingheffing box 3

Er komt steeds meer duidelijkheid rondom de wijzigingen in belastingheffing box 3. Uiteindelijk wordt er met de nieuwe vermogensbelasting in box 3 gewerkt naar een stelsel waarin de ‘werkelijke rendementen’ worden belast. Maar hoe is de situatie nu. In deze blog een beknopte weergave, waarbij staatssecretaris Van Rij inmiddels met nieuwe voorstellen is gekomen.

Lees verder »
Wat onze klanten zeggen